Üzletépítés Szenegálban – Információk Szenegálról

Szenegál, az afrikai kontinens legnyugatibb részén elterülő országa a térség legfontosabb folyójáról, a Szenegálról kapta nevét. Északról Mauritánia, keletről Mali, délről Guinea és Bissau-Guinea határolja, míg nyugaton a kis Gambia ékelődik az ország testébe. Az ország 1960-ban nyerte el függetlenségét Franciaországtól. 
 
Általános adatok 
Főváros: Dakar
Terület: 196 190 km²
Népesség: 10 284 929 fő
Hivatlos nyelv: Francia (volt francia gyarmat)
Egyéb nyelvek: 6 helyi nyelv
Pénznem: CFA frank
GDP/fő: 2.026 USD (Magyarország: 19.637 USD)
Telefonhívó: +221
 
Földrajzi jellemzők
Szenegál éghajlatát a klasszikus szavanna jellemzi. Északon a passzátszél befolyásolja az időjárást. November és március között a harmattan nevezetű szél szárazságot hoz a Szaharából a területre. Az évi középhőmérséklet áprilisban 40 °C, decemberben 17-20 °C fokra számíthatunk. Az évi csapadékmennyiség 1500 mm és 500 mm között változik délről északra haladva. Dakarban 18-26 °C van januárban, míg júliusban 24-32 °C.
A gazdag növény- és állatvilágnak köszönhetően az ország 11%-át természetvédelmi terület teszi ki, számos nemzeti park található:
- Parc National des Oiseaux du Djoudj
- Parc National de la Langue de Barbarie
- Parc National du Delta du Saloum
- Niokolo-Koba Nemzeti Park (Parc National du Niokolo-Koba) - a természeti világörökség része
- Dzsudzs Nemzeti Madárrezervátum - szintén a természeti világörökség része
 
Lakosság
Az országban a hivatalos nyelv a francia, de beszélik még a wolof, a pulár, a dzsola és a mandinka nyelvet is. A lakosság 44%-a volof, 24%-a fulbe, 15%-a szerer, 4%-a diola, 3%-a malinke, 1%-a szoninke, 1%-a francia, 8%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik.
Vallások tekintetében 94%-a szunnita muszlim (Afrikában megszokott módon helyi sajátosságokkal), 5%-a római katolikus, 1%-a törzsi vallású.
 
Kultúra
Szenegál Afrikában leginkább a zenéről (elsősorban sabar és tama dobokkal) és a történetmesélés hagyományáról ismeretes. Számos nyugat-afrikai történet a szenegáli mesélőknek köszönhetően maradt fenn több ezer éven keresztül. Emellett kimagasló kulturális élményt jelentenek a helyi vallási ünnepek, ahová tömegével érkezik zarándokok színes kavalkádja.
 
Kulturális örökségi helyszínek (UNESCO)
 • Goreé-sziget Dakar közelében;
 • Saint Louis szigetén a hasonló nevű város óvárosa (a mai város már nem fér el a szigeten);
 • szenegambiai kőkörök (Gambiával közös).
 

PÉNZNEM
A Nyugat-Afrikai Gazdasági és Monetáris Unió (WAEMU) valutaövezetként működik, melyben a 8 tagország, köztük Szenegál közös fizetőeszköze a CFA frank. A CFA frank az euróhoz van rögzítve, 1 € = 655.957 CFA frank. A frank zónán belül a banki átutalások szabályozatlanok, az engedélyezett átutalások a zónán belülre és kívülre közvetítő bankokon keresztül zajlanak. Eurós csekkfüzet és hitelkártya a legtöbb szenegáli bankban használható pénzfelvételre.

 

BANKOLÁS
Bankok és az ún. ‘Bureau de Change’ pénzváltók sűrű hálózata biztosítja a pénzváltás lehetőségét. ATM-ek és készpénz-átutalással foglalkozó cégek az egész ország területén elérhetőek. Bankkártyát a legtöbb üzletben, hotelben, étteremben, autóbérléssel foglalkozó cégnél és utazási irodában elfogadnak.

 

NYELVEK ÉS KULTÚRÁK
Szenegál hivatalos nyelve és a népesség nagy része által beszélt nyelv a francia. Emellett hat további nemzeti nyelve van az országnak: a wolof, melyet főként Dakarban használnak, a serer, a diola, a pulaar, a soninke, a mandingo és azok különböző dialektusai. Az üdvözlések nagyon fontosak. Arab köszönéseket is használnak Szenegálban, például találkozáskor a "Salem Alekum", erre válaszul pedig az "Alekum Salem" kifejezést (Béke legyen veled).

 

ÜNNEPEK
Az ünnepnapok közé tartozik Január 1., Április 4. (Függetlenség Napja), Május 1. (Munka ünnepe). Muszlim ünnep az Eid el Fitr, helyi nevén Korité, az Eid El Kebir, helyi nevén Tabaski, a muszlim újév, vagy másnéven Tamxarit, melyek idejét az iszlám naptár szerint határozzák meg. Katolikus ünnep a karácsony és a húsvét.

 

TELEKOMMUNIKÁCIÓ
Szenegál országkódja 221, a telefon- és internethálózat kiváló minőségű. Helyi és nemzetközi hívások indítására, fax küldésére és fogadására lehetőség van a legtöbb hotelben, internetkávézókban és az ún. teleközpontokban.
Három mobilszolgáltató kínál különböző előfizetéses és feltöltőkártyás megolásokat, feltöltőkártyák számos helyen vásárolhatók. A mobil- és internetszolgáltatások ára meglehetősen alacsony.

 

SZÁLLÁS
Szenegálban különböző típusú hotelek, vendégházak, berendezett apartmanok, hostelek és kempingek állnak rendelkezésre. Mindezek célja, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak és megfeleljenek a személyes és szakmai igényeknek.

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK
A nemzeti postaszolgálat igen megbízható. Postahivatalok az ország számos pontján megtalálhatóak, melyek általában hétköznap 7:30-16:00-ig tartanak nyitva és speciális szolgáltatásokat is nyújtanak (pl. készpénz-átutalás, sürgősségi küldemények kezelése). Szenegál a GMT időzónához tartozik, így nem használ nyári időszámítást. Az áram 220 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú, a csatlakozók pedig a kontinentális európaihoz hasonlóan kerek, kétágú villásdugósak. A hotelek és kempingek 600 CFA idegenforgalmi adót számolnak fel. Az éttermekben szokás 5-10%-nyi borravalót adni.

 

SZÓRAKOZÁS
Rekreációs, szórakozási és sportolási lehetőségek széles választéka áll rendelkezésre. Dakar számos koncertnek, kiállításnak, színházi előadásnak, zenei és művészeti fesztiválnak (pl. a Dak’Artnak, vagy a kétévente megrendezésre kerülő "Biennale des Arts de Dakar"-nak), nemzetközi fórumnak, kaszinónak és bevásárlóközpontnak ad otthont.
Az ország főbb turisztikai célpontjai közé tartozik Saly tengerpartja, a Gorée-sziget, St. Louis óvárosa (ez utóbbi kettő UNESCO világörökségi terület), a madárrezervátumok, nemzeti parkok és a Bandia magánrezervátum. Dakar lehetőséget kínál különböző sportok gyakorlására: tenisz, golf, lovaglás, szörfözés, búvárkodás, sporthorgászat, motorsportok, tánc, fitnesz és úszás.

 

Gazdasági adatok 
GDP: 15578,9 millió USD
GDP/fő: 1061,8 USD
GDP megoszlása szektorok szerint:
mezőgazdaság: 17,2%
ipar: 24%
szolgáltatások: 58,8%
áruk és szolgáltatások exportja a GDP százalékában: 27,2%
áruk és szolgáltatások importja a GDP százalékában 46,9%
külföldi működőtőke beáramlás: 298,25 millió USD
infláció: -1,1%
hivatalos fejlesztési segélyek (ODA) aránya a GNI %-ában: 6,7%
foglalkoztatottsági ráta: 69%
munkanélküliség: 10,3%
Export partnerek: Mali (16,75%), Svájc (9,68%) hajók és repülőgépek szállítmányai (Bunkers, 8,32%) Egyesült Arab Emirátusok (5,88%), Franciaország (4,6%)
Import partnerek: Franciaország (16,44%), Hollandia (8,2%) Nigéria (7,99%), Kína (7,29%), India (5,89%)
Exporttermékek: finomított kőolaj, arany, foszforsav, cement, filézetlen, fagyasztott hal

 

UTAZÁSI TANÁCSOK
Kötelező oltás: NINCS!
Malária megelőzésére MALARONE gyógyszer szedése javasolt. A szúnyogok kirajzási időszaka naplementétől napfelkeltéig van, így arra kell ügyelnünk, hogy ebben az időszakban lehetőleg hosszú nadrágban, zárt cipőben legyünk, fújjuk magunkat illetve szúnyogháló alatt aludjunk.
Vízum beszerzése elektronikus úton történik és az utazásszervező szerzi be. 
 
Reptér
 • Érdemes a bőröndöket befóliáztatni, esetleg lelakatolni, felcímezni.  A bőröndök fóliáztatására a dakari repülőtéren 1500 cfa/ bőrönd (kb. 900 ft) áron lesz lehetőség.
 • Repülőtéren (Léopold Sédar Senghor, Dakar) a beszállókártya hátsó oldalára ragasztott poggyászazonosítót kérik, érdemes ezt már a repülőgépen előkészíteni.
 
Város
Szenegál békés, nyugodt ország, közbiztonság szemponjából nagyonjó, a helyiek kedvesek. Viszont ahogy a nagyvárosokban általában, a városban és főképp a zsúfolt piacokon érdemes figyelnünk értékeinkre a zsebtolvajok miatt. 
 
 
Fényképezés és filmezés
Szenegálból rendkívül impulzív, színes ország, ahol úton útfélen adják a jobbnál jobb fotótémák magukat. Általában a szenegáli emberek nyitottak a fotózásra, vannak, akik külön kérik, hogy fotózzuk le őket. Viszont a helyi kultúra ismeretében a következőket érdemes figyelembe venni illetve megszívlelni fényképezés előtt: 
 • vallási intézmények, mecsetek, rítusok, szertartások fényképezése előtt általában külön engedélyt kell kérni az alany(ok)tól,
 • FONTOS! A nőktől mindig engedélyt kell kérni a fényképezéshez! (muzulmán vallás miatt)
 • ha az alany a fényképezéshez nem járul hozzá, kedves utasainkat kérjük, ne fényképezzenek, legyen bármilyen csábító is a téma!
 
Kultúra
 • A mindennapi kultúra merőben más, ahogy az ottaniak idő- és térhasználata, attitűdjei, ízlésvilága is. Fontos a türelem, a tolerancia, a tiszteletteljes viselkedés az empátia és az alázat. Ez Toubában és a Baye Fall szerzetesek valamint a vallási vezetők, úgynevezett marabuk körében fokozottan igaz. Figyelni kell arra, hogy ha valami furcsát, tőlünk szokatlan észlelünk, ne mutassuk ki látványos módon. 
 • Köszöntés: férfiak és férfiak közötti kézfogással, férfi és nő közötti kézfogással csak ak-kor, ha a férfi kezdeményezi. A Baye Fallok és a murid vallásúak az összekulcsolt kézfejek háromszori egymás homlokához történő érintésével köszöntik egymást. A kézfogással történő köszöntés a tisztelet jele is, nagyon sokan fognak így köszönteni bennünket. 
 • A szenegáli murid kultúra elengedhetetlen kelléke a Touba kávé fogyasztása, amely egy rendkívül ízletes, fűszeres kávé. A szenegáli vendégszeretet egyik szimbóluma. A Touba kávét kis műanyag poharakban fogyasztják, amelyet körbeadnak, és mindenki hörpint a pohárból. Hasonló szituációban a poharat fogadjuk el, ha nem kívánunk inni belőle, tartsuk magunknál néhány másodpercig, majd adjuk tovább.
 • Szenegálban az államnyel a francia és a legelterjedtebb helyi nyelvjárás a wolof. 
Kommmunikáció
A magyar SIM-kártyák működnek Szenegálban, smsezni, hívást kezdeményezni- fogadni lehet, de költséges. A hotelekben általában mindenhol van wifis internet, hacsak nem romlott el éppen a router vagy nincs más technikai probléma. Általában útjaink során végig Internet közelben vagyunk.